BESZÁMOLÓK

Kedves Érdeklődő!

E mappában az Alapítány eddigi
(2014. márciusától 2017. végéig) működésével kapcsolatos általános információk találhatók.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves támogatónknak munkánk segítését!

Egyben reméljük, hogy a 2018-as esztendő is olyan sok kellemes élményt tartogat mindannyiunk számára, mint az megelőzők.

Szép napot kívánunk: Messelia Naturfarm Alapítvány

 

A Messelia Naturfarm Alapítvány tevékenysége

2014. márciusától  a 2014-es évben

A 2014-es évben Alapítványunk több vonalon is tevékenykedett és egyben egy sikeres évet zárt.

A szentendrei önkormányzattal és iskolavezetéssel együttműködve 2014.-ben 4 alkalommal (2014. áprilisában, májusában, illetve szeptemberében és novemberében 1-1 alkalommal) szervezett és bonyolított le helyi, illetve környékbeli családosoknak rendezvényt (Szentendrei Baba-Mama Börze). E rendezvényeken ingyen elvihető dolgokkal is támogatta a rászorulókat. Tevékenységünkről a helyi televízió is beszámolt. Az alapítvány továbbiakban előkészítette a 2015. évi tavaszi rendezvényeket. (2015. májusáig 4 alkalommal szerveztük meg a Baba-Mama börzét, melyet szeretnénk tovább is folytatni.)

2014. júniusában Budapest III. kerületében az ÁNTSZ által is elfogadott minősítésű kozmetikai műhelyt hoztunk létre és az év további szakaszában elkezdődött a gyógynövényekkel, valamint a natúr bőrápoláshoz elengedhetetlen eszközökkel, szerekkel ismertető és oktató tanfolyamok előkészítése.

Tanfolyamaink számára jegyzeteket készítettünk. Alapítványunkkal kulturális rendezvényeken és családi napokon települtünk ki, ahol adománygyűjtést, valamint ismeretterjesztést és oktatási tevékenységet folytattunk „A natúrkozmetikumok” témában. (Pl.: 2014. március: Millenáris – Családi Nap; 2014. április-október alkalmanként: Bp. Gozsdu Udvar; 2014. július: Bp. Vörösmarty tér – Szekérfesztivál, Krisna völgy – Búcsú az Ökovölgyben.) Natúrkozmetikum tanfolyam lebonyolítása 2015. februárjában, márciusában zajlott, melyet szeretnénk a továbbiakban is folytatni.

Alapítványunk jelenleg az alaptevékenységi körbe tartozó tájékoztatás és ismeretterjesztés érdekében szélesebb célközönséget elérő oktatási formával: az internetes oktatással és azzal kapcsolatos weboldalfejlesztéssel (ingyenesen letölthető jegyzetek stb.) kívánja bővíteni a korábbiakat.

A Messelia Naturfarm Alapítvány bevétele olyan adományozóktól származik, akikkel rendezvényeinken, kitelepüléseink során találkoztunk és támogatásukkal értékelik és remélik munkánk jövőbeli folytatását.

A Messelia Naturfarm Alapítvány tevékenysége

a 2015-ös évben

A Messelia Naturfarm Alapítvány első, teljes évében az előzőekben megkezdett sikeres tevékenységeit folytatta, bővítette.

A 2015-ös évben továbbra is a szentendrei önkormányzattal és iskolavezetéssel együttműködve 4 alkalommal (2015. február, március, április, május) szervezett és bonyolított le helyi, illetve környékbeli családosoknak rendezvényt (Szentendrei Baba-Mama Börze). Az alapítványi babaörzéken „anonym” adomány asztalunkon ingyen elvihető gyermekruhákkal, játékokkal, lábbelikkel, és a babázáshoz szükséges kellékekkel támogattuk a rászorulókat. Tevékenységünkről a helyi televízió már korábban is beszámolt.

2015-ös évben is tovább működtettük a korábbiakban létrehozott, az ÁNTSZ által is elfogadott minősítésű kozmetikai műhelyünk, melyben oktató, ismeretterjesztő tanfolyamokon gyógynövényekkel, valamint a natúr bőrápoláshoz elengedhetetlen eszközökkel ismerkedhetett meg az érdeklődő. Tavaly több tanfolyamot szerveztünk a Budapesti Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központtal együtt (Budapest, 1039 Budapest, Lehel utca 15-17.) – szappankészítő kezdő és haladó, valamint kencekészítő tanfolyamok 5 alkalommal – továbbá részt vettünk a fenti intézmény Egészségnapjain és Kulturális rendezvényein (2 alkalom). Tanfolyamaink jegyzeteit a résztvevők kérésére ingyen rendelkezésre bocsátottuk.

Folytattuk a kulturális rendezvényeken való kitelepülést, adománygyűjtést, és ismeretterjesztési és oktatási tevékenységünk „A natúrkozmetikumok” témában. (2015. április-október alkalmanként: Bp. Gozsdu Udvar)

Pomázi Önkormányzattal való együttműködésünk eredményeképp segédkeztünk a település zöldfelületeinek megújításában. Ötleteink alapján, több területen új virágos, gyógynövényes kiültetés, illetve egy helyen egyedülálló, különleges gyógynövényekkel kiültetett „Allergiaűző kert” létesül majd. (A Hősök tere kiültetése 2016. tavaszán valósult meg, tájékoztatásunk szerint a többi terület kiültetése 2016-os évben folytatódik.)

Terveink alapján a 2016-os évben folytatjuk, szeretnénk folytatni „Natúrkozmetikum” és gyógynövényes tanfolyamaink és oktató, ismeretterjesztő tevékenységünk. Jelenleg, kidolgozás alatti projektünk a növénymagokkal összekevert újrahasznosított papír és felhasználási lehetőségei.

A Messelia Naturfarm Alapítvány tevékenysége

a 2016-os évben

A Messelia Naturfarm Alapítvány a korábbiakban megkezdett tevékenységeit folytatta.

Az ÁNTSZ által is elfogadott minősítésű kozmetikai műhelyünkben oktató, ismeretterjesztő tanfolyamokon gyógynövényekkel, valamint a natúr bőrápoláshoz elengedhetetlen eszközökkel ismerkedhetett meg az érdeklődő. Mint ahogy az előző években, 2016-ban is több tanfolyamot szerveztünk a Budapesti Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központtal együtt (Budapest, 1039 Budapest, Lehel utca 15-17.) – szappankészítő kezdő és haladó, valamint kencekészítő tanfolyamok –, továbbá részt vettünk a fenti intézmény Egészségnapjain és Kulturális rendezvényein. Tanfolyamaink jegyzeteit a résztvevők kérésére ingyen rendelkezésre bocsátottuk.

Folytattuk a kulturális rendezvényeken való kitelepülést, adománygyűjtést, és ismeretterjesztési és oktatási tevékenységünk „A natúrkozmetikumok” és a magpapír témában. (2016. márciustól novemberig, alkalmanként: Bp. Gozsdu Udvar)

Több környékbeli településen segédkeztünk. Ötleteink alapján, több területen megújulhatott a települések zöldfelülete, szabadtér rendszere, virágos kiültetése, növényzete.  Budakalászon 3 körforgalomból 2 elkészült. Pomázon 5 kisebb terület növényzete megújult (köztük az egyedülálló „Allergiaűző kert” is megvalósult!). Ugyancsak Pomázon elkészült a hagyományőrző, Nagy-Magyarország térképét is tartalmazó, 56-os emlékterület növényesítése, felújítása. A Solymáron tervezett új óvoda kertje elképzeléseink szerint környezettudatos nevelési tartalommal, elkészülte után akadálymentes, ZöldÓvodaként működhet (veteményeskerttel, komposztálóval, MME „Madárbarát kert” kitüntetéssel).

Magpapír programunk keretében kidolgoztuk a növénymagokkal összekevert újrahasznosított papír elkészítésének technológiáját, melyet oktatási, ismeretterjesztési tevékenységünk során megosztunk az érdeklődőkkel. Illetve a témában egy új, egyedülálló internetes oldalt hoztunk létre: magpapir.hu.

Terveink alapján a 2017-os évben folytatjuk, szeretnénk folytatni „Natúrkozmetikum” és gyógynövényes tanfolyamaink, valamint a magpapírral kapcsolatos oktató, ismeretterjesztő tevékenységünk. Továbbra is kutatjuk a hagyományos anyagok felhasználását, az egyén szabadtérben történő, környezettudatos lehetséges téralakítását. pl.: tűzgyújtás taplógombával hagyományos tűzgyújtó segítségével, melyről oktatófilmet is forgattunk.

A Messelia Naturfarm Alapítvány bevétele olyan adományozóktól származik, akikkel rendezvényeinken, kitelepüléseink során találkoztunk, illetve ötleteinket támogatásukkal értékelik és remélik munkánk jövőbeli folytatását.

A Messelia Naturfarm Alapítvány tevékenysége

a 2017-es évben

 

A Messelia Naturfarm Alapítvány a 2017-es évben is alaptevékenységeinek megfelelően működött.

Ismeretterjesztő és oktató tevékenységünket kitelepülések alkalmával kulturális rendezvényeken folytattuk. Témánk a „Natúrkozmetikumok szerepe és hatása” illetve a magpapír volt. A natúrkozmetikumokról készített jegyzetünket kérésre ingyenesen az érdeklődők rendelkezésére bocsátottuk. (2017. márciustól decemberig, alkalmanként: Bp. Gozsdu Udvar)

Magpapír programunk keretében a már korábban kidolgozott növénymagokkal összekevert újrahasznosított papír elkészítésének technológiáját ismertettük az érdeklődőkkel. Illetve a témában egy egyedülálló internetes oldalt tartottunk fenn: a magpapir.hu-t.

Környezetmegújító, szabadtér-alakító programunk keretében a pomázi önkormányzat felkérésének és megkeresésének megfelelően egy korábban sitt és törmelékdeponáló területként használt közterületen elképzeléseink, javaslataink szerint szabadidő park létesülhet. Ennek első eleme a kb. 520 fm hosszú futópálya, melyet 2017. szeptemberében adtak át. A területre ötleteink alapján a város lakosainak rekreációs, sportolási és pihenési lehetőségekkel berendezett szabad terei létesülhetnek majd: labda-, röplabdapálya, ping-pong terület, gyógytornaállomás, valamint tematikus kertek, mint pl. a rózsapark, nagyobb gyerekeket kiszolgáló játszótér, idősek kertje, madarak és lepkék kertje stb. Javasoltuk a szabad területeken a QR kódok használatát, mellyel különleges virtuális oktatási és szabadidőparkká alakulhat a park. Ez ebben a formában teljesen újszerű, hiszen a korábbi közterületre kihelyezett QR kódok mindig egy statikus információt közvetítettek, valamilyen leírások voltak, de javaslatunk szerint a QR kódok egyéb videomegosztó oldallal való összekapcsolásával kép- és hanganyag is eljuttatható a felhasználóhoz. Oktathatók QR kódokkal sport gyakorlatsorok, különböző típusú jógasorok, de akár különböző táncok lépései, gyógytornagyakorlatok, gyerekjátékok – pl.: nyomozó feladatok iskolásoknak – is. Elképzelésünk lényegesen lecsökkenti a megvalósítási költségeket, változatossá teheti a parkok tájékoztató anyagait, hiszen nincs szükség nagyméretű információs táblákra, egyszerűen a QR kódok megváltoztatásával új információ helyezhető ki a területre.  Szintén Pomázon segítettünk az önkormányzat munkájában a korábban kiültetett zöldfelületek növény anyagával kapcsolatos javaslatainkkal.

Részt vettünk az Öko-völgy Alapítvány által kiadott „Beszélgetések az önállátásról 3.” című könyv elkészítésében.

Kivonat az Egyszerűsített Beszámolói Mérlegből (2014-re vonatkozó adatok)

(A kivonatban szereplő összegek ezer forintban értendők)

Az Alapítvány eszközei:

Forgó eszközök/Pénzeszközök összesen: 341

Források:

Saját tőke: 308

Induló saját tőke: 300

Tárgyévi eredmény alaptevékenységből: 8

Kötelezettségek:

Rövid lejáratú kötelezettségek:  33

Tehát források összesen: 341

Pénzügyileg rendezett bevételek: 1989

ebből támogatás: 1018

Végleges pénzkiadások/elszámolt ráfordítások: 1981

ebből ráfordításként érvényesíthető kiadások: 1981

Tárgyévi pénzügyi eredmény:  8

Adózott eredmény: 8

Jóváhagyott osztalék: 0

Tárgyévi eredmény: 8

Összes éves bevétel: 1989

Összes ráfordítás: 1981

Adózott eredmény: 8

Kivonat az Egyszerűsített Beszámolói Mérlegből (2015-re vonatkozó adatok)

(A kivonatban szereplő összegek ezer forintban értendők)

Az Alapítvány eszközei:

Forgó eszközök/Pénzeszközök összesen előző év helyesbítése: 460

Források:

Saját tőke: 426

Induló saját tőke: 300

Lekötött tartalék: 8

Tárgyévi eredmény alaptevékenységből: 118

Kötelezettségek:

Rövid lejáratú kötelezettségek:  34

Tehát források összesen: 460

Pénzügyileg rendezett bevételek: 3097

ebből támogatás: 301

Végleges pénzkiadások/elszámolt ráfordítások: 3097

ebből ráfordításként érvényesíthető kiadások: 2979

Tárgyévi pénzügyi eredmény:  118

Adózott eredmény: 118

Jóváhagyott osztalék: 0

Tárgyévi eredmény: 118

Összes éves bevétel: 3097

Összes ráfordítás: 2979

Adózott eredmény: 118

Kivonat az Egyszerűsített Beszámolói Mérlegből (2016-re vonatkozó adatok)

(A kivonatban szereplő összegek ezer forintban értendők)

Az Alapítvány eszközei:

Forgó eszközök/Pénzeszközök/Eszközök összesen: 486

Források:

Saját tőke: 457

Induló saját tőke: 300

Tőkeváltozás/eredmény: 126

Tárgyévi eredmény alaptevékenységből: 31

Kötelezettségek: 29

Rövid lejáratú kötelezettségek:  29

Tehát források összesen: 486

Pénzügyileg rendezett bevételek: 3398

ebből támogatás: 301

Végleges pénzkiadások/elszámolt ráfordítások: 3367

ebből ráfordításként érvényesíthető kiadások: 3367

Tárgyévi pénzügyi eredmény:  31

Adózott eredmény: 31

Jóváhagyott osztalék: 0

Tárgyévi eredmény: 31

Összes éves bevétel: 3398

Összes ráfordítás: 3367

Adózott eredmény: 31

Kivonat az Egyszerűsített Beszámolói Mérlegből (2017-re vonatkozó adatok)

(A kivonatban szereplő összegek ezer forintban értendők)

Az Alapítvány eszközei:

Forgó eszközök/Pénzeszközök összesen: 771

Források:

Saját tőke: 763

Induló saját tőke: 300

Tárgyévi eredmény alaptevékenységből: 279

Kötelezettségek:

Rövid lejáratú kötelezettségek:  35

Tehát források összesen: 771

Pénzügyileg rendezett bevételek: 3757

Végleges pénzkiadások/elszámolt ráfordítások: 3478

ebből ráfordításként jelentő eszközváltozások: 3478

Tárgyévi pénzügyi eredmény:  3757

Nem pénzben realizált eredmény: -3478

Adózás előtti eredmény: 279

Tárgyévi eredmény: 279

Összes éves bevétel: 3757

Korrigált bevétel: 3757

Összes ráfordítás: 3478

Tárgyévi eredmény: 279

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.