Kedves Látogató!
Vegán tej receptjeinkhez értél.
Elkészítésükhöz jó szórakozástés étvágyat kívánunk!
Gabonatejitalok készítése (készítési folyamatok)
a, szemes gabonából Gabonamagtej készítés
- recept:
hozzávalók, előkészítés:
1 csésze gabona
4 csésze víz
1 nagy csipet himalája só
2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)
+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A gabona magvakat vékony falú serpenyőben, lassú tűzön, állandóan kevergetve 4 percig pirítjuk.
- A pirított gabona magvakat egy nagyobb méretű edénybe, esetleg befőttes üvegbe töltjük és felöntjük a 4 csésze vízzel.
- A magvakat 8-12 órán át áztatjuk.
- a beáztatott gabonát levével és a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt össze kell turmixolni, majd leszűrni.
Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.
b., pehelyből készült tejek, Pehelytej készítés
- recept:
hozzávalók, előkészítés:
1 csésze gabonapehely + 5 csésze víz
1 nagy csipet himalája só
2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)
+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A gabonapelyhet a sóval és a cukorral együtt össze kell turmixolni, majd leszűrni. Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.
Jó tanács: Érdemes kipróbálni a pirított gabonapelyhes változatot, melyben a gabonapelyhet 3 percig pirítjuk, ezután nem kell áztatni, csak turmixolni szükséges.
A mosogatást nem szabad halogatni, a tej elkészítése után azonnal el kell végezni.
3., Magtejitalok készítése (készítési folyamatok)
a, olajos magvakból Magtej készítés áztatással
- recept:
hozzávalók, előkészítés:
1 csésze olajos mag
4 csésze víz
1 nagy csipet himalája só
2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)
+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A magvakat egy nagyobb méretű edénybe, esetleg befőttes üvegbe töltjük és felöntjük a 4 csésze vízzel.
- A magvakat 8-12 órán át áztatjuk.
- a beáztatott magvakat levével és a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt össze kell turmixolni, majd leszűrni.
Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.
b, olajos magvakból Magtej készítés Főzéssel
- recept:
hozzávalók, előkészítés:
1 csésze olajos mag
6 csésze víz
1 nagy csipet himalája só
2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)
+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A magvakat egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük 2 csésze vízzel forrástól számított 12-15 percig főzzük.
- A magvakról leszűrjük a maradék vizet.
- A főtt magvakat 4 csésze vízzel, a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt összeturmixoljuk, majd leszűrjük.
Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.
c, Kókusztej készítése
- recept:
hozzávalók, előkészítés:
200 gr kókuszreszelék
1 liter víz + 2 csésze víz
1 kis csipet himalája só
2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)
Elkészítés:
- Az 1 liter vizet felforraljuk, majd lobogó forrón a kókuszreszelékre öntjük és 1 órát állni hagyjuk.
- A beáztatott kókuszt az áztatólével, a sóval, a cukorral és a + 2 csésze vízzel együtt összeturmixoljuk.
- A keveréket apró szemű szűrőn leszűrjük.
Jó tanács: A maradék kókuszreszelék számos dologba felhasználható pl.: muffin, kenyérfélék, házi müzli szelet.
d, Máktej készítése
- recept:
hozzávalók, előkészítés:
1 csésze szemes mák
4 +1 csésze víz
1 kis csipet himalája só
2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)
Elkészítés:
- A mákot a 4 csésze vízzel együtt beáztatjuk 6-8 órára.
- A Magvakat az áztató vízzel, a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt összeturmixoljuk, majd leszűrjük
- A már leturmixolt magvakat a turmix gépben hagyjuk, felöntjük 1 csésze vízzel, újra leturmixoljuk, majd a korábbi szűrt máktejünkhöz szűrjük a most turmixoltat is.
4., Felhasználási lehetőségek:
- natúr fogyasztás
- müzlibe állati tej helyettesítésére
- gyümölcslevesekbe
- palacsintába
- sütemények készítéséhez
- kenyérfélék készítéséhez (pizzatészta, kalács, „mézes”kalács)
- főtt tésztafélék készítése