Vegán tej receptek

Kedves Látogató!

Vegán tej receptjeinkhez értél.

Elkészítésükhöz jó szórakozástés étvágyat kívánunk!

 

Gabonatejitalok készítése (készítési folyamatok)

a, szemes gabonából Gabonamagtej készítés

  • recept:

hozzávalók, előkészítés:

1 csésze gabona

4 csésze víz

1 nagy csipet himalája só

2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)

+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A gabona magvakat vékony falú serpenyőben, lassú tűzön, állandóan kevergetve 4 percig pirítjuk.
  2. A pirított gabona magvakat egy nagyobb méretű edénybe, esetleg befőttes üvegbe töltjük és felöntjük a 4 csésze vízzel.
  3. A magvakat 8-12 órán át áztatjuk.
  4. a beáztatott gabonát levével és a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt össze kell turmixolni, majd leszűrni.

Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.

 

b., pehelyből készült tejek, Pehelytej készítés

  • recept:

hozzávalók, előkészítés:

1 csésze gabonapehely + 5 csésze víz

1 nagy csipet himalája só

2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)

+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A gabonapelyhet a sóval és a cukorral együtt össze kell turmixolni, majd leszűrni. Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.

Jó tanács: Érdemes kipróbálni a pirított gabonapelyhes változatot, melyben a gabonapelyhet 3 percig pirítjuk, ezután nem kell áztatni, csak turmixolni szükséges.

A mosogatást nem szabad halogatni, a tej elkészítése után azonnal el kell végezni.

 

 

3., Magtejitalok készítése (készítési folyamatok)

a, olajos magvakból Magtej készítés áztatással

  • recept:

hozzávalók, előkészítés:

1 csésze olajos mag

4 csésze víz

1 nagy csipet himalája só

2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)

+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A magvakat egy nagyobb méretű edénybe, esetleg befőttes üvegbe töltjük és felöntjük a 4 csésze vízzel.
  2. A magvakat 8-12 órán át áztatjuk.
  3. a beáztatott magvakat levével és a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt össze kell turmixolni, majd leszűrni.

Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.

 

b, olajos magvakból Magtej készítés Főzéssel

  • recept:

hozzávalók, előkészítés:

1 csésze olajos mag

6 csésze víz

1 nagy csipet himalája só

2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)

+ turmixolás utáni hozzávaló 1-2 csésze víz (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A magvakat egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük 2 csésze vízzel forrástól számított 12-15 percig főzzük.
  2. A magvakról leszűrjük a maradék vizet.
  3. A főtt magvakat 4 csésze vízzel, a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt összeturmixoljuk, majd leszűrjük.

Szükség szerint 1-2 csésze vízzel hígítani lehet a tejet, ha sűrűnek érezzük.

 

c, Kókusztej készítése

  • recept:

hozzávalók, előkészítés:

200 gr kókuszreszelék

1 liter víz + 2 csésze víz

1 kis csipet himalája só

2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Az 1 liter vizet felforraljuk, majd lobogó forrón a kókuszreszelékre öntjük és 1 órát állni hagyjuk.
  2. A beáztatott kókuszt az áztatólével, a sóval, a cukorral és a + 2 csésze vízzel együtt összeturmixoljuk.
  3. A keveréket apró szemű szűrőn leszűrjük.

Jó tanács: A maradék kókuszreszelék számos dologba felhasználható pl.: muffin, kenyérfélék, házi müzli szelet.

 

d, Máktej készítése

  • recept:

hozzávalók, előkészítés:

1 csésze szemes mák

4 +1 csésze víz

1 kis csipet himalája só

2 ek barna nádcukor (v. édesítőszer ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A mákot a 4 csésze vízzel együtt beáztatjuk 6-8 órára.
  2. A Magvakat az áztató vízzel, a sóval és a cukorral/édesítőszerrel együtt összeturmixoljuk, majd leszűrjük
  3. A már leturmixolt magvakat a turmix gépben hagyjuk, felöntjük 1 csésze vízzel, újra leturmixoljuk, majd a korábbi szűrt máktejünkhöz szűrjük a most turmixoltat is.

 

4., Felhasználási lehetőségek:

  • natúr fogyasztás
  • müzlibe állati tej helyettesítésére
  • gyümölcslevesekbe
  • palacsintába
  • sütemények készítéséhez
  • kenyérfélék készítéséhez (pizzatészta, kalács, „mézes”kalács)
  • főtt tésztafélék készítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.