Kedves Látogató!
Vegán sajtreceptjeinkhez érkeztél.
Elkészítésükhöz jó szórakozást és fogyasztásukhoz jó étvágyat kívánunk!
Cheddar jellegű vegán sajt készítése
- recept:
hozzávalók:
Turmixgépbe:
1/2 csésze puha kesudió
1 csésze puha batáta (Az előkészítő folyamatokból, kb. 185 gr)
2 ek tápióka keményítő
2/3 csésze víz
1 ek frissen facsart citromlé
1 ek almaecet
2 ek olvadt kókuszvaj
1/2 ek sörélesztőpehely
1/2 ek só
1/2 ek hing
1/2 ek pirospaprika (ha van füstölt, akkor az)
egy kisebb wokba, vagy lábasba:
1 csésze víz
3 ek agar-agar
A Sajt elkészítése:
- A turmixgépbe tett hozzávalókat simára turmixoljuk, és állni hagyjuk.
- a wokba beleöntjük a vizet és kevergetés mellett, lassú tűzön hozzáadagoljuk az agar-agart. Addig főzzük míg be nem sűrűsödik. Folyamatosan keverni kell!
- A turmixot hozzáöntjük a Wokban sűrítetthez, fakanállal elegyítjük. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön tovább főzzük.
- Ha szépen lekjön a wok aljáról és egyben marad, nem folyós, akkor formába tesszük.
- A formázott sajtot kihűtjük.
Fogyasztható: Hűtve tárolva 2 hétig.
Tipp: A vaj zöldfűszerekkel tovább ízesíthető. Dióval, ehető virágokkal díszíthető.
Mozzarella jellegű vegán sajt készítése
- recept:
hozzávalók:
Turmixgépbe:
1/2 csésze puha kesudió
1 csésze víz
4 ek tápióka keményítő
1 ek sörélesztőpehely
1 tk almaecet
1/2 tk himalája só
1/4 tk hing
A Sajt elkészítése:
- A turmixgépbe tett hozzávalókat simára turmixoljuk.
- A turmixolás után egy lábasba, wokba öntjük, közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellet besűrítjük.
Fogyasztható: Hűtve tárolva 2 hétig.
Tipp: Fogyasztható melegen mártogatni.
Fogyasztható újra felmelegítve pl.: pizzára téve.
Fogyasztható kigolyózva, sós vízbe áztatva.
Vegán vaj zabpehelytej felhasználásával:
- recept:
hozzávalók:
3/4 csésze házi zabtej az előkészítő folyamatból
1 ek almaecet (elhagyható)
1,5 ek sörélesztőpehely
1 tk só
2/3 csésze olvadt kókuszvaj
1/3 csésze extraszűz olívaolaj
az egész zabpehely őrlemény az előkészítő folyamatból
1/2 tk kurkuma
A Vaj elkészítése:
- A hozzávalókat a turmix gépbe tesszük és összeturmixoljuk.
- A még folyékony vajat kidobozoljuk és hűtőben tároljuk. (A hűtőben meg fog szilárdulni, érdemes kisebb dobozokat használni, hogy ez hamar bekövetkezzen.)
Fogyasztható: Hűtve tárolva 7-9 napig.
Tipp: A vaj zöldfűszerekkel tovább ízesíthető.
Vegán krémsajt készítése
- recept:
hozzávalók:
2 csésze puha mandula
4 csésze házi zabtej
1 csésze víz
1,5 ek himalája só
+ 4,5 ek frissen facsart citromlé
A krémsajt elkészítése:
- A hozzávalókat (a citromlé kivételével!) a turmix gépbe tesszük és nagyon apróra összeturmixoljuk.
- Az összeturmixoltakat serpenyőbe öntjük és lassú tűzön addig főzzük, míg a víz nagy része elpárolog, az anyag besűrűsödik.
- Lekapcsoljuk a tüzet, várunk míg kicsit lehűl és akkor belekeverjük a citromlevet.
- kihűlve dobozoljuk, hűtőben tároljuk.
Fogyasztható: Hűtve tárolva 7-9 napig.
Tipp: A mandula részben vagy egészben kiváltható puha napraforgómaggal, ízlés szerint.
Zöldfűszerekkel, pirospaprikával tovább ízesíthető.
Parmezán jellegű vegán sajt készítése
- recept:
hozzávalók:
Turmixgépbe:
1 csésze kesudió (nem puha)
3 ek sörélesztőpehely
1/2 tk himalája só
1/2 tk hing
1/2 tk őrölt bors
A Sajt elkészítése:
- A turmixgépbe tett hozzávalókat simára turmixoljuk.
- A simára turmixoltakat kidobozoljuk.
Fogyasztható: Hűtve tárolva min.6 hónapig.
Tipp: Fogyasztható pl.: tésztára, kenyérre szórva.