Vegán sajt receptek

Kedves Látogató!

Vegán sajtreceptjeinkhez érkeztél.

Elkészítésükhöz jó szórakozást és fogyasztásukhoz jó étvágyat kívánunk!

Cheddar jellegű vegán sajt készítése

  • recept:

hozzávalók:

Turmixgépbe:

1/2 csésze puha kesudió

1 csésze puha batáta (Az előkészítő folyamatokból, kb. 185 gr)

2 ek tápióka keményítő

2/3 csésze víz

1 ek frissen facsart citromlé

1 ek almaecet

2 ek olvadt kókuszvaj

1/2 ek sörélesztőpehely

1/2 ek só

1/2 ek hing

1/2 ek pirospaprika (ha van füstölt, akkor az)

egy kisebb wokba, vagy lábasba:

1 csésze víz

3 ek agar-agar

A Sajt elkészítése:

  1. A turmixgépbe tett hozzávalókat simára turmixoljuk, és állni hagyjuk.
  2. a wokba beleöntjük a vizet és kevergetés mellett, lassú tűzön hozzáadagoljuk az agar-agart. Addig főzzük míg be nem sűrűsödik. Folyamatosan keverni kell!
  3. A turmixot hozzáöntjük a Wokban sűrítetthez, fakanállal elegyítjük. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön tovább főzzük.
  4. Ha szépen lekjön a wok aljáról és egyben marad, nem folyós, akkor formába tesszük.
  5. A formázott sajtot kihűtjük.

Fogyasztható:  Hűtve tárolva 2 hétig.

Tipp: A vaj zöldfűszerekkel tovább ízesíthető. Dióval, ehető virágokkal díszíthető.

 

Mozzarella jellegű vegán sajt készítése

  • recept:

hozzávalók:

Turmixgépbe:

1/2 csésze puha kesudió

1 csésze víz

4 ek tápióka keményítő

1 ek sörélesztőpehely

1 tk almaecet

1/2 tk himalája só

1/4 tk hing

A Sajt elkészítése:

  1. A turmixgépbe tett hozzávalókat simára turmixoljuk.
  2. A turmixolás után egy lábasba, wokba öntjük, közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellet besűrítjük.

Fogyasztható:  Hűtve tárolva 2 hétig.

Tipp:  Fogyasztható melegen mártogatni.

Fogyasztható újra felmelegítve pl.: pizzára téve.

Fogyasztható kigolyózva, sós vízbe áztatva.

Vegán vaj zabpehelytej felhasználásával:

  • recept:

hozzávalók:

3/4 csésze házi zabtej az előkészítő folyamatból

1 ek almaecet (elhagyható)

1,5 ek sörélesztőpehely

1 tk só

2/3 csésze olvadt kókuszvaj

1/3 csésze extraszűz olívaolaj

az egész zabpehely őrlemény az előkészítő folyamatból

1/2 tk kurkuma

A Vaj elkészítése:

  1. A hozzávalókat a turmix gépbe tesszük és összeturmixoljuk.
  2. A még folyékony vajat kidobozoljuk és hűtőben tároljuk. (A hűtőben meg fog szilárdulni, érdemes kisebb dobozokat használni, hogy ez hamar bekövetkezzen.)

Fogyasztható:  Hűtve tárolva 7-9 napig.

Tipp: A vaj zöldfűszerekkel tovább ízesíthető.

 

Vegán krémsajt készítése

  • recept:

hozzávalók:

2 csésze puha mandula

4 csésze házi zabtej

1 csésze víz

1,5 ek himalája só

+ 4,5 ek frissen facsart citromlé

A krémsajt elkészítése:

  1. A hozzávalókat (a citromlé kivételével!) a turmix gépbe tesszük és nagyon apróra összeturmixoljuk.
  2. Az összeturmixoltakat serpenyőbe öntjük és lassú tűzön addig főzzük, míg a víz nagy része elpárolog, az anyag besűrűsödik.
  3. Lekapcsoljuk a tüzet, várunk míg kicsit lehűl és akkor belekeverjük a citromlevet.
  4. kihűlve dobozoljuk, hűtőben tároljuk.

Fogyasztható:  Hűtve tárolva 7-9 napig.

Tipp: A mandula részben vagy egészben kiváltható puha napraforgómaggal, ízlés szerint.

Zöldfűszerekkel, pirospaprikával tovább ízesíthető.

 

Parmezán jellegű vegán sajt készítése

  • recept:

hozzávalók:

Turmixgépbe:

1 csésze kesudió (nem puha)

3 ek sörélesztőpehely

1/2 tk himalája só

1/2 tk hing

1/2 tk őrölt bors

A Sajt elkészítése:

  1. A turmixgépbe tett hozzávalókat simára turmixoljuk.
  2. A simára turmixoltakat kidobozoljuk.

Fogyasztható:  Hűtve tárolva min.6 hónapig.

Tipp:  Fogyasztható pl.: tésztára, kenyérre szórva.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.